Vi kan lage møbler etter
dine ønsker, etter tilpassede mål, farger
eller med dine egne tekstiler.

Tidsepoker

Adolf Fredrik. Maleri.Adolf Fredrik (1710-1771)

Engelsk 1700-tall

Thomas Chippendale (1718-1779) var en designer og møbelprodusent fra Otley, vest Yorkshire i England. Han var regnet som en av de tre store engelske møbel-produsentene på 1700-tallet, sammen med Thomas Sheraton og George Hepplewhite. Chippendale reiste til London der han i 1754 ble den første møbeldesigneren som publiserte en bok om sine verk. Han hadde i hovedsak tre inspirasjonskilder: Kinesisk og fransk kultur, og gotikken.

Rokokko

Rokokkoen i Sverige og Norge regner man til perioden 1750-1775. I denne perioden var handelen med Frankrike viktig. I Sverige ble rokokkoen innført via franske arkitekter og håndverkere som skulle restaurere det svenske slottet Tre Kronor, etter en brann. Snart spredte stilen seg utover Sverige og Skandinavia.

Svenske og Skandinaviske rokokkomøbler forbinder man med gullfargede pyntemøbler som kommoder, avlastningsbord, speil m.m. Nytt var kommoden med buet front og buete sider, skrivebord med skuffinnredning bak klaffen, klaffbord med tregrenede føtter, bergéren, vegglysestaker og nattbordet. Typisk for rokokkoen var den asymmetriske dekoren og de myke formene uten skarpe overganger. Blant favorittmotivene var skjellet og rosen. Farger som ble brukt var gul, rosa, svart, rød og grønn.

Gustav III. Maleri. Gustav III (1746-1792)

Gustaviansk

Den Gustavianske stilen 1775-1790 fikk sitt navn fra Gustav III som gjennom sine reiser til Frankrike hentet inspirasjon fra den franske Louis XVI-stilen, som var høyeste mote i Europa på midten av 1700-tallet. Stilen gikk bort fra de asymmetriske formene og bølgende rokokkolinjene. En av årsakene var at man hadde funnet de antikke stedene Pompei og Herculaneum.

Treslaget man brukte var for det meste mahogni. Fargene var grått eller grågrønt, halmgult og rosa. Man tilførte dekorative motiver som båndrosett, medaljonger og kolonner. Stolbena blir kannelert (riflet) og smalere nedover.

Sen gustaviansk

Gustav III`s reise til Italia forandret den Gustavianske stilen ytterligere. Stilen ble enda strammere og den sen-Gustavianske stilen var født. De malte møblene forsvant og ble erstattet av møbler i slett mørk mahogni med messingbeslag, og man vendte blikket mot England. Nye forbilder blir blant annet Hipplewhite og Sheraton.

Karl XIV Johan. Maleri. Karl XIV Johan (1763-1844)

Empire

I Sverige og Norge var empire knyttet til perioden 1810-1850. Den deles i empire (Karl-Johan, 1810-1830) og sen empire (Biedermeier, 1830-1850). Empirestilen oppsto etter at franskmennene får kjennskap til egyptisk kultur. Dette skapte en form for klassisisme bygd på detaljstudier av arkeologiske funn. Karl XIV Johan som likte denne stilen, introduserte den i Sverige. Men som med alle andre stiler som kom til Sverige blir den litt roligere og forsvensket.

Typisk for Karl Johan-stilen var for eksempel blanke, mørke mahognimøbler med messingbeslag. Ornamentene var antikkinspirerte som akantus, palmetter, løveføtter, delfiner, svaner og menneskehoder.

Sen-empirestilen, eller Biedermeier, har i første rekke forbilder fra Tyskland. Ordet biedermeier fikk i starten en negativ klang. Det henspilte på en hederlig, men innskrenket og småborgelig figur. Det typiske for Biedermeierstilen er lys bjørk, ofte med detaljer i mørkere tre, sol-/fjærutskjæringer, og innlegg i halvmåneform.